Live Live

Open of niet open: dat is de vraag

Gepubliceerd: Dinsdag 02 juni 2020 15:23

Open of niet open: dat is de vraag

Door de versoepelingen per 1 juni mocht ook de Arnhemse Korenmarkt haar deuren afgelopen maandag om 12.00 uur openen.

De vraag is alleen: kiezen de horecaondernemers hier ook voor? We vroegen het aan Liesbeth de Zoete, voorzitter van de ondernemersvereniging van de Korenmarkt.

Grote impact
Net als iedereen hoorde de Zoete half maart, tijdens de 2e persconferentie over de coronamaatregelen, dat de horeca per direct op slot ging. De Zoete besefte meteen dat dat besluit niet voor een periode van drie weken zou gelden, en dat het dus een veel grotere impact zou hebben dan op dat moment tijdens de persconferentie werd voorgespiegeld. Horecaondernemers van de Korenmarkt hebben heel wat afgevideobeld over hoe het nu verder moest. De sluiting kwam hard aan. Veel horeca-ondernemers hadden er moeite mee. Liesbeth de Zoete was en is als voorzitter het aanspreekpunt. Zij beantwoordt veel vragen. Zo overlegt zij onder meer met de Gemeente. Verder is ze actief voor Koninklijke Horeca Nederland.

Strenge regels
Om weer enigszins te kunnen functioneren binnen 'het nieuwe normaal', moeten horeca-ondernemers flink improviseren en tegenslagen slikken. Over het algemeen heerst er opluchting dat de terrassen sinds maandag weer open zijn; bij horeca-ondernemer, maar ook bij het publiek.

Niettemin gooien de strenge hygiëneregels bij veel café-eigenaren roet in het eten. Er zijn zaken die hun klanten aantal van pakweg tachtig naar vijfentwintig zien gaan. Met alle gevolgen voor de inkomsten van dien. En in sommige café´s is opereren volgens het anderhalve meter model gewoonweg niet mogelijk.

Voorlopig dicht
Dat ondervindt de Zoete zelf aan den lijve. Café de Schoof, dat zij samen met haar man runt, gaat voorlopig niet open. “Ik kan slechts twaalf mensen op mijn terras kwijt, en ik kan het niet over mijn hart verkrijgen mijn vaste trouwe klanten naar huis te sturen, simpelweg omdat er geen ruimte meer is”. Binnen zijn de mogelijkheden ook erg beperkt. Café de Schoof is lang en smal. Hoe pas je daar de regels toe?

Wanneer haar café dan wel open kan, weet De Zoete niet. “Niemand kan in de toekomst kijken. De Schoof bestaat in augustus 2020 veertig jaar. Het is onzeker of we dan al open zijn en gezamenlijk met de vaste klanten dit jubileum kunnen vieren”.

Voor de helft
“Uitgaan op de Korenmarkt zit er voorlopig niet echt in”, stelt de Zoete vast. “Wat er ook nog bij komt, is dat de Korenbeurs aan het verbouwen is. Daardoor is er minder ruimte voor het invullen en mogelijk uitbreiden van terrassen. Momenteel word je niet rijk van het draaien van een kroeg. Gelukkig krijgen we korting op de hectoliters drank die we inkopen”.

Behalve Café de Schoof zijn er meer zaken die voorlopig gesloten blijven. Tot nu toe gaan onder meer
Le Grand Café, Café Arnhem, Pinokkio, Dollars en Bloopers open. Dat betekent dus dat ongeveer de helft van de horecazaken op de Korenmarkt de sprong waagt.

Wie ook terugkeert is Bob Kuijer, de conciërge van het uitgaansplein, die samen met enkele gastheren voor de veiligheid op de Korenmarkt zal zorgen.

Deel deze pagina: