Live Live

Oscars

Gepubliceerd: Maandag 03 februari 2020 10:56

Oscars

Kans op een historische Oscaruitreiking

Als volgende week zondag de Oscars worden uitgereikt bestaat de kans dat voor het eerst in de geschiedenis een niet Engelse film tot beste film wordt uitgeroepen. Tot nu toe werden alle niet-Engelse films ingedeeld in de categorie beste buitenlandse film. Films uit Groot-Brittannië doen mee bij de Amerikaanse films. Dit jaar wordt bijzonder omdat de Zuid-Koreaanse film Parasite niet alleen meedingt naar een Oscar voor de beste buitenlandse film maar ook meedoet in de categorie beste film. En het houdt niet op want regisseur Bong Joon-ho kan ook nog beste regisseur worden en beste scenarioschrijver. Met andere woorden de kans bestaat dat hij vier Oscars ontvangt. Hij is favoriet maar het wordt toch spannend. Zowel bij de Golden Globes als gisteren bij de Bafta’s (de Engelse Oscar) werd Parasite niet de beste film. De Engelsen prefereerden hun eigen 1917. Ook niet slecht overigens.

Vorig jaar was er voor het eerst een verandering in de Hollywoodtraditie om ook eens een buitenlandse film te laten meedingen bij de beste films. Prompt kreeg de Mexicaanse regisseur Cuaron naast enkele nominaties 2 Oscars voor zijn film Roma in de categorie beste buitenlandse film en beste regisseur. Helaas kreeg hij niet de Oscar voor de beste film, want die werd zeer ten onrechte toegekend aan de matige Amerikaanse film Green Book.

Ook niet-Amerikaanse acteurs krijgen zelden een Oscar. Engelsen (altijd al een uitzondering) daarentegen zijn overladen met deze prijs - recentelijk bijvoorbeeld Colin Firth, McEwan, Anthony Hopkins Judy Dench, Helen Mirren, Kate Winslet, Emma Thompson om er een paar te noemen-. Van de Europeanen bereikten Sophia Loren, Marion Cotillard en Catherine Deneuve ooit het hoogste podium.

Veelvoudig Oscarwinnaar John Williams wordt deze week 88 jaar

Ennio Morricone mag dan misschien de bekendste filmcomponist zijn hij kan wat betreft prijzen niet tippen aan zijn Amerikaanse collega John Williams. Die heeft maar liefst 41 Oscarnominaties op zijn naam waarvan hij er vijf verzilverde. Hij is overigens geen recordhouder. Bij de filmcomponisten is dat Alfred Newman met 9 Oscars uit 45 nominaties. Volgende week maakt Williams wel kans op een zesde Oscar met zijn muziekscore voor de film Star Wars Episode IX – The Rise of Skywalker. Hij kreeg zijn eerste Oscar in 1972 voor een bewerking van de musical Fiddler on the Roof, maar brak pas echt door na zijn samenwerking met Steven Spielberg, waarvoor hij voor meer dan 20 films de muziek schreef. Zijn vier overige Oscars waren voor Jaws, Star Wars, ET en Schindler’s List. Voor die laatste film kreeg hij een Oscar in 1994 en hij werd sindsdien 21 keer genomineerd maar werd nooit meer prijswinnaar. Williams componeerde muziek voor meer dan 400 (televisie)films en o.a. voor twee Harry Potterfilms.

Bij de foto: Oscarwinnaars John Williams en Steven Spielberg

Henk Looijen

Deel deze pagina: