Live Live

Persoonlijke verhalen over de Slag om Arnhem en de evacuatie

Gepubliceerd: Vrijdag 27 september 2019 13:45

Persoonlijke verhalen over de Slag om Arnhem en de evacuatie

De stad brandde zo hard, dat je 's avonds kon lezen. De kanarie overleefde de beschietingen, maar stierf op de vlucht uit de stad alsnog. En de boerin wilde het vluchtende meisje niets geven, omdat ze een broek droeg.

Dat is zomaar een greep uit de verhalen die ooggetuigen van de Slag om Arnhem en de evacuatie van de stad. Hoe was het om 75 jaar geleden in Arnhem te wonen? is een heel bijzondere film over de slag om Arnhem omdat daarin de persoonlijke belevenissen van inwoners het thema zijn.

In deze film delen drie bijzondere getuigen van de Slag om Arnhem, Thea Bouhuijs, Bob Bakkenes en Harry Lensen, hun ingrijpende ervaringen. Het zijn mooie, persoonlijke en aangrijpende verhalen van inwoners van Arnhem die deze periode aan de lijve hebben ondervonden.

Ze vertellen hoe zij de evacuatie, de hongerwinter en de wederopbouw hebben ervaren en wat vrijheid vandaag de dag voor hen betekent. Deze korte film is een mooi document waarin de verhalen van deze geschiedenis rondom de slag bij Arnhem en de uiteindelijke bevrijding van Arnhem niet verloren gaan.

De film is geproduceerd ter herdenking aan 75 jaar Slag om Arnhem in opdracht van Airborne in the City. Deze korte documentaire is geregisseerd door Lisa Jansen met camerawerk van Noa van Zetten en de montage is van Teun Vink.

Hoe was het om 75 jaar geleden in Arnhem te wonen? is vanaf vrijdag rond 18.15 uur te zien bij RTV Arnhem. In de dagen daarna wordt het nog vaak herhaald. Ook is het hier te bekijken.

Foto: Noa van Zetten (still uit de film)

Deel deze pagina: