Live Live

Petitie tegen Diftar

Gepubliceerd: Woensdag 22 april 2020 22:02

Petitie tegen Diftar

De Arnhemse burger Betina Achterhuis overhandingde woensdagmiddag bij het stadhuis namens 5.035 Arnhemse burgers een petitie met handtekeningen aan fractievolger van Arnhem Centraal Martijn van Butselaar. De Arnhemmers protesteren tegen de invoering van het Diftar-systeem bij de vuilnisophaling.


Betina Achterhuis zag al een tijdje dat het afval zich naast haar huis opstapelde naast de containers. De mensen krijgen volgens haar al de kosten voorgeschoteld voor de fouten die de gemeente heeft gemaakt bij de invoering van Diftar. Achterhuis is voor scheiding achteraf en vindt dat mensen gewoon dat mensen hun afval in de containers zouden moeten kunnen plaatsen zonder dat mensen daarvoor zouden moeten betalen op dat moment.

Achterhuis vindt het beter dat er per jaar een bepaald bedrag in rekening gebracht wordt. Afvalscheiding achteraf is volgens haar veel beter en dat is bewezen in verschillende landen. Daar wordt veel beter gescheiden, want nu moeten ze bij de afvalverwerker nog eens een keer alles na gaan kijken. Vooral van het afval van Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken en dergelijke.

Toen heeft Achterhuis bedacht een petitie op te gaan starten. Ze is boos dat ze de kosten van het uitstellen van Diftar doorberekend krijgt. We worden als burger veel te veel belast met de afvalscheiding op dit moment. Bij sommige mensen is het niet mogelijk om afval te scheiden. In de hoogbouw hebben ze geen Groente-, fruit- en tuinafval container om het gft afval in te doen. Dat moeten ze bij het restafval doen waar ze extra voor gaan betalen.

Eerst waren de openingen van de ondergrondse containers groot genoeg voor een 60 liter zak. En daar konden mensen ook nog een hoop ander afval in kwijt. Dat gaat op dit moment niet meer omdat al die openingen zijn verkleind voor een dertig liter zak. Dus die mensen die gaan nu alles wat groter is dan 30 liter ernaast zetten.

Door de corona crisis kunnen mensen die nu klussen op geen enkele manier hun vuilnis kwijt. Ook mensen die geen vervoer hebben om naar een afval station te rijden. Hierdoor wordt nu alles naast de ondergrondse containers gezet. Voor de corona zag je dat ook al gebeuren, maar het is nu daardoor een graatje erger geworden. Het ziet er niet uit in de wijk. Het is vies, het is smering, het trekt ongedierte aan. Bij flats zijn al ratten en muizen gesignaleerd. Het weer wordt wat warmer, dat gaat allemaal lekker broeien. Dat is dus niet bevorderlijk voor de gezondheid ook.

Deel deze pagina: