Live Live

Prodesse Conamur waakt over Arnhems erfgoed

Gepubliceerd: Dinsdag 23 juni 2020 14:24

Prodesse Conamur waakt over Arnhems erfgoed

Arnhem loopt over van de verhalen.

Wist u dat Sir Philip Sidney, dichter en prominent figuur aan het hof van Queen Elizabeth I, ooit in de Arnhemse Bakkerstraat aan wondkoorts is overleden? Of dat het geboortehuis van Marga Klompé, die onlangs Vadertje Drees de Canon van de Nederlandse Geschiedenis uitwipte, in de Rijnstraat staat? Of dat u de beroemde trap van Escher in de Schoolstraat kunt vinden? Al die historische feiten staan, met uitleg, vermeld op kantstroken: hardstenen strips die langs de rooilijn van gebouwen te zien zijn. Ze vertellen elk een verhaal over een historisch moment dat ooit op die plek plaatsvond. Er zijn in heel Arnhem nu acht van die strips geplaatst.

Eeuwenoud genootschap
De kantstroken zijn een initiatief van Prodesse Conamur, een historisch genootschap dat al werd opgericht in oktober 1752, wat het genootschap tot een van de oudste in Nederland maakt. Het doel van Prodesse is al die tijd onveranderd gebleven: de geschiedenis van Arnhem onder de aandacht brengen en kennis verspreiden. De kantstroken zijn daar maar één voorbeeld van. Prodesse houdt ook zeven lezingen per jaar en organiseert vijf keer per jaar Historische Herbergen in de Molenplaats in Sonsbeek. Verder verschijnt ieder kwartaal het Arnhems Historisch tijdschrift en is er maandelijks een digitale nieuwsbrief.
Ook maakt het genootschap zich sterk voor het behoud van het erfgoed in de stad. Maar wel, zo stelt de website, 'met een open blik naar de stadsontwikkeling.'
'Er is zoveel geschiedenis te vinden in onze stad, en er is zoveel te vertellen. Zo kreeg Arnhem stadsrechten in 1233. Wat dacht je van de Romeinen die hier neergestreken zijn?' stelt bestuurslid Barbara Peters. Zij houdt zich bezig met de website en de Prodesseprijzen, waarover later meer.

Excursies
Twee keer per jaar organiseert Prodesse een excursie. De voorjaarsexcursie duurt een hele dag en vindt plaats ergens buiten Arnhem, naar een plek die verbonden is met de Arnhemse geschiedenis. In het najaar blijft men in of dicht in de buurt van Arnhem. Zo waren er vorig jaar stadswandelingen in de wijken Sint Marten, Lombok en Malburgen. De wandelingen konden op enthousiaste reacties van de deelnemers rekenen. Ook vond er nog een excursie plaats naar het archeologisch depot in Arnhem.
'Wat we daar te zien kregen was zo bijzonder, de mensen waren er niet weg te slaan. De collectie van het archeologisch depot verhuist over twee jaar naar Museum Arnhem', vertelt Barbara.

DAG van de Arnhemse Geschiedenis
Ook de DAG van de Arnhemse Geschiedenis, elk jaar in de maand oktober, is een initiatief van Prodesse. Op die dag laten de diverse organisatoren - naast Prodesse ook Rozet, 't Gilde Stadswandelingen Arnhem en het St. Petersgasthuis, onder anderen - de Arnhemse geschiedenis tot leven komen. Op allerlei locaties in Arnhem zijn dan uiteenlopende activiteiten om te bezoeken, te bekijken en te beluisteren. Oktober is trouwens landelijk de Maand van de Geschiedenis. Hoofdorganisator is het Nederlands Openluchtmuseum, in samenwerking met het Rijksmuseum.

Prodesseprijs
De DAG van de geschiedenis is tevens het moment waarop de jaarlijkse Prodesseprijs wordt uitgereikt. De prijs gaat naar een persoon of instelling die zich bezighoudt met de geschiedenis van Arnhem en daaraan in woord of beeld een bijzondere bijdrage heeft geleverd.
“Iedereen kan genomineerd worden, ook voor kleine projecten. Dat wordt zelfs gewaardeerd”, zegt Peters.

Er zijn twee categorieën, jongeren en volwassenen. Omdat door de coronacrisis de scholen voor langere tijd gesloten waren, vervalt dit jaar de prijs voor de jongeren. De jury bestaat uit vijf personen. Die kiest in september de winnaar.

Vorig jaar won Hennie Vaessen, de striptekenaar uit Oosterbeek. Het thema was '75 jaar Slag om Arnhem', een onderwerp dat Vaessen indrukwekkend in beeld bracht. De prijs is het meedoen zeker waard: de winnaar ontvangt een houtsnede van de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters. Het centrale thema van dit jaar is de reikwijdte van de Arnhemse geschiedenis: heb je veel mensen bereikt uit jouw doelgroep?

Pubquiz
Door het coronavirus gaan dit jaar de excursies en lezingen helaas niet door. Maar Prodesse laat zich daar niet door tegenhouden. Om het contact met leden en belangstellenden levend te houden, staat er vanaf 15 juni een online pubquiz op de site, waar iedereen aan mee kan doen. Hij loopt nog tot 6 juli, dus wie geïnteresseerd is, heeft nog even de tijd. Er is een prijs te winnen, die verloot wordt onder deelnemers die alle antwoorden goed hebben. Zowel antwoorden als winnaar worden later bekend gemaakt op de site.

Weet u iemand die de Prodesseprijs verdient? U kunt tot 30 augustus een mail sturen naar: secretaris@prodesse.nl. Wilt u lid worden van Prodesse? Mail: ledenadministratie@prodesse.nl. Een jaarlidmaatschap kost 30 euro.
Bron foto: Prodesse Conamur, Edwim Peters

Deel deze pagina: