Live Live

Provinciale Statenverkiezingen: Arnhem-Noord stemde GroenLinks, Zuid op FvD

Gepubliceerd: Vrijdag 19 april 2019 00:07

Provinciale Statenverkiezingen: Arnhem-Noord stemde GroenLinks, Zuid op FvD

Arnhem-Zuid heeft bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten op Forum voor Democratie (FvD) gestemd en Arnhem-Noord op GroenLinks. Die conclusie is te trekken uit een inventarisatie van de Stichting Politieke Academie van alle stembureaus in Nederland, die donderdag is verschenen. 

GroenLinks is bij de verkiezingen op 20 maart de grootste partij van Arnhem geworden. Forum voor Democratie werd de grootste in veruit de meeste stembureaus in Arnhem-Zuid. Dat is in contrast met de uitslagen in de bureaus ten noorden van de Rijn, waar GroenLinks vaak de meeste stemmen haalde. Wel scoorde de partij van Thierry Baudet goed in Presikhaaf-Noord

De VVD werd de grootste in onder meer Schuytgraaf, de Burgemeesterswijk en de Gulden Bodem. De Geitenkamp is de PVV trouw gebleven. Die partij werd de grootste in MFC De Wetering.

DENK heeft bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen opvallend goed gescoord in Presikhaaf en Het Broek. Deze partij is veruit de grootste geworden in vier stembureaus in deze Arnhemse wijken. In buurthuis De Symphonie in Het Broek haalde de partij van lijsttrekker Rabia Karaman de hoogste score: 31 procent. 

Presikhaaf-Zuid en Het Broek zijn dan ook makkelijk als DENK-bolwerk te betitelen. In Arnhem-Zuid was de partij de grootste in het stembureau van basisschool De Mozaïek aan de Zwanebloemstraat. In heel Arnhem haalde de partij een kleine 5 procent van alle stemmen.

De opvallend hoge score van de partij in met name Presikhaaf en Het Broek heeft DENK geen zetel opgeleverd in de Gelderse staten. In de rest van de provincie was er één stembureau in Culemborg waar de partij de grootste werd.

Oosterbeek heeft grotendeels GroenLinks gestemd tijdens de verkiezingen op 20 maart. FvD deed het met name goed in het oostelijke deel van Renkum. Opvallend is de uitslag van het mobiele stembureau Felixoord in Oosterbeek: daar was het CDA de grote winnaar met ruim 35 procent.

Foto: JH Luijt (CC)

Deel deze pagina: