Live Live

Raad Renkum wil spoorwegtunnel Wolfheze

Gepubliceerd: Donderdag 25 april 2019 12:30

Raad Renkum wil spoorwegtunnel Wolfheze

Er komt een spooronderdoorgang in Wolfheze als het aan de Renkumse politiek ligt. Dit besloot de gemeenteraad woensdagavond unaniem.

De spoorwegovergang, ter hoogte van de Wolfhezerweg, wordt al jaren als onveilig ervaren. Toenemend treinverkeer zou de situatie alleen maar verslechteren. Al sinds 1993 zijn er klachten.

De realisatie van een verkeerstunnel is een afspraak uit het coalitieakkoord. De overweg is gevaarlijk vanwege de lange oversteektijd omdat er drie sporen zijn en omdat de overgang vaak lang dicht zit. Het is de laatste grote overweg tussen Utrecht en Nijmegen wat het drukste traject van Gelderland is. 


Het wordt één gecombineerde onderdoorgang voor alle soorten verkeer. Het autoverkeer zal naar het westen worden afgebogen voor een betere aansluiting op het Dorpsplein en om sluipverkeer te voorkomen. 

Hellingbanen en liften borgen de toegankelijkheid voor minder validen. Het P+ R terrein krijgt een nieuwe locatie op maximaal 200 meter loopafstand van het station.

De tunnel moet een verbetering geven in de aanrijtijden van hulpdiensten. Het aantal treinen richting Nijmegen, Utrecht en Duitsland op dit traject neemt toe. Met de onderdoorgang is er minder hinder door treinverkeer. Uitstoot van wachtende auto's bij dichte spoorwegovergangen wordt op deze manier voorkomen.

De financiële consequenties zijn nog niet duidelijk. De gemeente hoopt op een bijdrage van onder meer het Rijk, de provincie en ProRail. Een motie die wethouder Jasper Verstand opdraagt aan de betrokken partijen duidelijk te maken dat de gemeente zich niet in de eerste plaats financieel verantwoordelijk voelt voor dit project werd unaniem aangenomen. Een nadere uitwerking van kosten en ontwerp wordt bij het ministerie ingediend. Eind dit jaar volgt een definitief besluit.

Deel deze pagina: