Live Live

Reclamefolders alleen met Ja/Ja-Sticker

Gepubliceerd: Donderdag 28 november 2019 15:22

Reclamefolders alleen met Ja/Ja-Sticker

Als je in Arnhem nog reclamedrukwerk wilt ontvangen zul je daar actief een ja/ja-sticker voor op je brievenbus moeten plakken. Anders krijg je het niet meer, als het aan het college ligt. Dat liet wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagavond weten na vragen van fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren Arnhem).

'Ik zou uw vragen met ja/ja kunnen beantwoorden', grapte de wethouder instemmend op de Groot's verzoek om het Amsterdamse voorbeeld ook voor Arnhem in te voeren.

In de hoofdstad werd dit systeem op 1 januari vorig jaar ingevoerd. Het gerechtshof oordeelde onlangs dat dit rechtmatig is, ondanks protesten van de reclamebranche.

Gemakzucht

Volgens De Groot is aangetoond dat het meeste reclamedrukwerk niet wordt gelezen. 'Maar veel mensen plakken uit gemakzucht geen sticker om het dan ook niet te ontvangen.' Met de 'ja/ja-sticker' wil hij minder verspreiding, vervoer en afval van reclamedrukwerk bereiken.

'Geen belangrijke banen'

De totale hoeveelheid zou met deze maatregel volgens De Groot zelfs meer dan gehalveerd worden. En de bedrijven die daar juist geld mee verdienen? 'We zijn niet op de wereld om geld te verdienen. Maar om met elkaar een mooie samenleving op te bouwen', stelt De Groot. 'Dit vinden wij geen belangrijke banen.'

Bouwkamp laat weten een voorstel voor een Arnhemse variant in voorbereiding te hebben. Als de gemeenteraad daarmee instemt zou dat volgens haar per 1 juli 2020 in kunnen gaan. 'Dat zou prachtig zijn', aldus De Groot.

Politiek verslaggever Huibert Veth (Omroep Gelderland) sprak met De Groot.

Deel deze pagina: