Live Live

Reserveringen in plaats van rij op Record Store Day

Gepubliceerd: Zaterdag 20 juni 2020 13:45

Reserveringen in plaats van rij op Record Store Day

Het is, binnen de mogelijkheden van de corona regelgeving, toch gezellig druk in de winkel van Kroese. Normaal gesproken is Record Store Day een van de drukste dagen voor de Arnhemse platenwinkel. Dit jaar gaat het er echter anders aan toe.

“In verband met de corona regels is er dit keer besloten om mensen toch titels vooraf te laten reserveren", vertelt Henk Visser. "Normaal gesproken mag dat niet niet. Ik denk dat de mensen die normaal gesproken vroeg in de rij staan, nu hun reservering al wel hebben gedaan.”

Visser noemt Krezip, van wie het debuutalbum ‘Nothing Less’ nu op goudgekleurd vinyl is uitgebracht, en de live-EP van Fatal Flowers als de best verkopende titels van deze Record Store Day. Ook de CD van Robin Borneman, die op het label van Kroese is verschenen, verkoopt goed. “Hij is bijna op. Er zijn er 250 geperst en daar zijn we bijna doorheen.”

Op ‘Echoes’ staan tien nummers uit de periode 2006-2009. “Het is een collectie oude liedjes, die ik nu heb gebundeld”, vertelt Borneman. “Ik ben een hele dag door al mijn oude werk gaan spitten en ik heb een aantal keren heel hard moeten lachen, soms gedacht ‘wat is dit nou weer’, ,aar ook een aantal nummers gevonden die mooier waren, dan dat ik ze mij herinnerde en die hebben het gered op deze schijf.”


Cassette
Naast Kroese Records heeft De Waaghals een eigen Record Store Day Release. In samenwerking met Belly Button Records hebben zij de cassette ‘Bi-Polar’ van garagepunk-band C.C.’s Feces uitgebracht. De cassette heeft een oplage van 100 exemplaren.

Singer-songwriter Judy Blank uit Gorinchem heeft in het kader van Record Store Day 2020 een single met twee versies van het nummer ‘1995’ uitgebracht. Op de ene kant staat een slaapkamer-versie van het nummer met Pablo van de Poel en op de andere kant een versie met het Metropole Orkest.

“Dat is een hele eer. Het voelt als iets onbereikbaars”, aldus de zangeres over de samenwerking met het orkest. “Ik had er niets een over nagedacht dat ik ooit wel eens iets met hen samen zou kunnen doen.”

Heel bijzonder
De originele versie van ‘1995’ staat op haar album ‘Morning Sun’, dat in 2018 is verschenen en deels in de Verenigde Staten is geschreven. “Ik merkte dat wat ik daar deed en de reacties die ik daar kreeg, ook al was het een open mic avond, dat dat heel bijzonder is voor een meisje uit Nederland. Dat gaf me een kick en ik ben verder gegaan op die kick en op de verhaaltjes die in mij zaten.”

De single van Judy Blank is in gelimiteerde oplage uitgebracht voor V2/Bertus. Het is een van nationale releases die dit jaar extra aandacht krijgen, omdat veel internationale RSD-releases pas na de zomer uitkomen.

“Het idee is dat vandaag voor de Nederlandse en Belgische releases uit worden gebracht, daar zijn door een paar labels wel wat buitenlandse titels aan toegevoegd", legt Visser uit. "Vandaag heeft dan ook de titel Local Recordstore Day meegekregen en eind augustus, eind september en eind oktober zijn er ook nog drie dagen en dan komt de rest van de internationale releases uit, waarbij de nadruk overigens op augustus ligt.”

Deel deze pagina: