Live Live

Scholen, horeca en sportclubs drie weken dicht

Gepubliceerd: Zondag 15 maart 2020 21:28

Scholen, horeca en sportclubs drie weken dicht

Het kabinet nam zondagmiddag verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland gaan maandag niet open en de horeca moest zondagavond direct de deuren sluiten. Ook sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops moeten hun deuren vanaf maandag gesloten houden.

Waar bezoekers zondagochtend in Arnhem nog in de rij stonden voor de sportschool vanwege de grens van 100 bezoekers, stonden deze rijen aan het eind van de middag voor de coffeeshops. De sluiting van sportscholen werd min of meer verwacht, coffeeshopbezoekers hadden hier blijkbaar niet op gerekend.

De horeca wordt hard getroffen door de maatregelen van de overheid. Koninklijke Horeca Nederland eiste zondag extra geld voor de sector. Op sociale media maakten verschillende horecagelegenheden in de regio Arnhem zondagavond bekend eten te gaan bezorgen, ook als ze dat tot nu toe niet deden.

Rechtbank Arnhem grotendeels dicht

De rechtbanken en gerechtshoven in Nederland, waaronder die in Arnhem, handelen vanaf dinsdag alleen nog urgente zaken af. Publiek is niet langer welkom bij zittingen en veel zaken komen voorlopig niet voor. Het advies is om de website rechtspraak.nl in de gaten te houden.

Maatregelen gelden tot en met 6 april

De maatregelen blijven in ieder geval van kracht tot en met maandag 6 april, zo maakten de ministers Bruins en Slob bekend op een persconferentie. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Wel kinderopvang voor ouders met vitale beroepen

Ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg, bij de hulpdiensten of in het openbaar vervoer mogen hun kinderen wel naar school of het kinderdagverblijf brengen. De bedoeling is dat deze ouders zo aan het werk blijven. Welke beroepen precies onder de noemer 'vitaal' worden gerekend, staat op een lijst van de NCTV.

Deel deze pagina: