Live Live

Schoner langs de Rijn

Gepubliceerd: Woensdag 23 oktober 2019 12:22

Schoner langs de Rijn

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan tientallen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uit Duiven, Zevenaar, Westervoort en Arnhem het zwerfafval langs de Rijn opruimen.

Elke vereniging krijgt een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas.

Rijnjutters
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de Rijn maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom zetten gemeenten Duiven, Zevenaar, Westervoort en Arnhem zich gezamenlijk in voor een schone Rijn. Rijkswaterstaat zorgt voor de afvoering en verwerking van het afval. Bij de opruimacties in Duiven en Westervoort is ook GoClean de Liemers betrokken.

Opruimen en onderzoeken
De opruimacties langs de Rijn zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek.

De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Deel deze pagina: