Live Live

SP en PvdA willen een preventieplan mondzorg voor kinderen

Gepubliceerd: Donderdag 23 januari 2020 19:16

SP en PvdA willen een preventieplan mondzorg voor kinderen

SP en PvdA willen een preventieplan mondzorg voor kinderen omdat veel kinderen in Arnhem niet naar de tandarts gaan. In sommige wijken in Arnhem gaat zelfs 40 procent van de kinderen niet naar de tandarts. Hier liggen financiƫle en sociale problemen aan ten grondslag.

Goede tandzorg bij kinderen start op basis van recente inzichten in de kindertandheelkunde vanaf het eerste tandje. Goede mondzorg en zeker ook preventie in de kindertijd voorkomt problemen met het gebit later.

De SP en de PvdA willen met dit preventieplan het tandartsbezoek verhogen en daarmee de volksgezondheid bevorderen. Het preventieplan richt zich op kinderen vanaf het eerste levensjaar tot en met de basisschoolleeftijd.

In het lokaal preventieplan mondzorg roept de gemeente per brief ouders wiens kinderen 1 jaar worden, op hun kinderen ter controle naar de tandarts te sturen. In de brief staat informatie over het belang van goede mondzorg en een oproep voor controle.

Daarnaast is actieve voorlichting op consultatiebureaus middels een gesprek over mondzorg en het belang van controle een belangrijk element in het preventieplan. Een oproep voor controle is onderdeel van de voorlichting. De gemeente fungeert in het plan van de SP en de PvdA als aanjager van een haal en breng service vanuit basisscholen, zodat dit door tandartsen vanuit de Arnhemse scholen kan worden aangeboden voor ouders en kinderen die dit willen. De sociale wijkteams informeren ouders over het belang van goede mondzorg en stimuleren actief tandartscontrole voor kinderen.

De VVD meent dat leerkrachten al genoeg op hun bord hebben liggen. VVD raadslid Steffenie Pape vindt niet dat de raad moet besluiten dat tandartsen met het onderwijs moeten praten. Dat kunnen ze volgens Pape heel goed zelf bepalen. Ze vraagt zich af hoe het komt dat het ouders niet lukt om met hun kinderen naar de tandarts te gaan. Wat kan de raad daar het beste aan doen? Het antwoord daarop is volgens het VVD raadslid veel breder en complexer dan een haal of brengservice naar een tandarts. De VGGM is hier heel serieus mee bezig aldus Pape.

Deel deze pagina: