Live Live

Tonnen voor onderhoud monumenten Arnhem en Renkum

Gepubliceerd: Vrijdag 13 september 2019 17:25

Tonnen voor onderhoud monumenten Arnhem en Renkum

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) trekt ruim 750.000 euro uit voor de instandhouding van in totaal 11 rijksmonumenten in Arnhem. In de gemeente Renkum kregen vier monumenten in totaal ruim 330.000 euro toegekend.


Eigenaren van zo’n 2400 monumenten in heel Nederland hebben zo’n subsidie gekregen. Volgens de RCE kunnen ze daarmee in de komende zes jaar 'sober en doelmatig' onderhoud uit laten voeren. 

In de gemeente Renkum gaat het grootste deel van het bedrag, bijna drie ton, naar kasteel Doorwerth en het bijbehorende koetshuis. Veel kleinere bedragen gaan naar Villa Hartenstein in Oosterbeek en de molen in Renkum.

In Arnhem gaat een relatief groot bedrag van 183.000 euro naar het vroegere Christelijk Lyceum aan de Utrechtseweg, nu het Montessori College. Een ander schoolgebouw, de voormalige meisjes-hbs aan de Apeldoornseweg, ontvangt ruim een ton.

Kleinere bedragen gaan naar de Witte Watermolen, het Watermuseum en huis Zypendaal. Ook andere delen van de stad zijn aan bod gekomen; de molen en de kerk in Elden krijgen ook onderhoudssubsidie.

Een opvallend gebouw op deze lijst is de Sint Jan de Doper-kerk in de wijk Klarendal. Het negentiende-eeuwse bouwwerk is ruim vijf jaar geleden nog stevig gerenoveerd
.
Eerder dit jaar werd het pand nog verkocht aan vastgoedbedrijf Lucky Stones. Volgens De Gelderlander wil dat bedrijf er een woonzorgcomplex van maken.

Foto: voor kasteel Doorwerth is drie ton uitgetrokken - Vincent van Zeijst (CC)

Deel deze pagina: