Live Live

Veranderde regels hebben impact op uitvaarten. "Afstand houden is soms erg moeilijk"

Gepubliceerd: Maandag 30 maart 2020 16:49

Veranderde regels hebben impact op uitvaarten.

De beperkingen, die worden opgelegd om het coronavirus in te dammen, trekken ook een zware wissel op de uitvaartbranche. Dat merken vooral de kleinschalig werkende uitvaartondernemers, zoals Cécile van Hattum-Smeets. Zij maakt er normaal gesproken haar werk van om haar cliënten een zo persoonlijk mogelijke, intieme, warme uitvaart te kunnen bieden. Maar hoe ga je daar in tijden van Corona mee om? Wat is er veranderd? Wat zijn de gevolgen? En wat kun je als uitvaartondernemer nog doen?

De geplande uitvaarten gaan gewoon door,  maar de regels zijn in korte tijd snel strenger geworden. Eerst was de regel dat uitvaartplechtigheden alleen mochten worden bijgewoond door familieleden in de 1e graad, dat wil zeggen: bloed-en aanverwanten. Dus ouders, kinderen, ouders van de partner en partner van de kinderen. Ook voor rouw- en condoleancebezoek golden die regels. Inmiddels is dit alweer veranderd. Er mogen nu maximaal dertig personen aanwezig zijn, en wanneer de ruimte te klein is, nog minder. Op de alleen-1e-graadsregel kwam veel kritiek. Voor sommige mensen zijn vrienden immers belangrijker dan familie. Daarom is deze beperking aangepast.

Cecile van Hattem-Smeets vindt het een lastige periode, zeker omdat ze een persoonlijke, op maat gemaakte aanpak voorstaat. Ze kan geen hand geven, moet afstand houden, en wat doe je bij emoties? Mensen zijn teleurgesteld en boos, vertelt Cécile. ''Het is pijnlijk om te zien hoe we nu om moeten gaan met uitvaarten."

Ze is al geconfronteerd met aangepaste uitvaarten. Zo vertelt ze over eentje die nog volgens de 'oude' regels verliep. In de aula was de familie met honderd personen aanwezig. De uitvaart werd gefilmd, waardoor buiten in een tent nog eens tachtig man konden meekijken, evenals mensen thuis. Ondanks die mogelijkheid, was het een zeer verdrietige aangelegenheid. Oude mensen konden niet aanwezig zijn, wat veel impact had. Volgens de nieuwe regels is ook deze vorm niet meer mogelijk en mogen er nu nog maar dertig mensen bij zijn.

Bij een andere uitvaart werd een man, vanwege de aangescherpte richtlijnen, direct na de plechtigheid afgesneden van zijn kinderen, omdat de richtlijnen dat voorschreven. Hij moest meteen terug naar het verzorgingshuis en mocht geen bezoek meer ontvangen, zodat troost en steun die hij zo nodig had, in één klap wegvielen. Dat doet echt pijn, zegt Cécile.

Afstand bewaren

Normaal gesproken neemt Cécile het verzorgen en afleggen op zich. Vanwege het Coronavirus moet zij nu 1,5 meter afstand bewaren en rijst de vraag of zij dat nog, ook gezien de risico’s voor haarzelf, kan doen. Ze overweegt dit uit te besteden aan een verzorgingspartij.

Als Cécile een Corona-overledene treft, dan is het raadzaam om de overledene zo spoedig mogelijk naar een rouwcentrum over te brengen. De ruimte waar de persoon is overleden moet gelijk worden schoongemaakt, om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Dat Cécile niet voor dit vak gekozen heeft om alles telefonisch af te handelen, blijkt wel uit het contact met een nabestaande. De man was zo verdrietig, dat Cecile ervoor koos hem de troost te bieden die hij nodig had. "Soms is afstand houden erg moeilijk."

"Deze crisis spoort ons allemaal aan om anders te kijken naar uitvaarten. Met als doel meer beweging teweeg te brengen," meent Cécile. Zo kan men denken aan een klein intiem afscheid van twaalf tot veertien personen, waarbij de familie op een later moment kan kiezen voor een groter afscheid. "Als we weer met meer mensen samen mogen komen, kun je denken aan een herinneringsdienst."

Op het moment dat dit artikel werd geschreven, lagen er in ziekenhuis Rijnstate 55 Coronapatiënten.

(foto: J. v.Tongeren)

Deel deze pagina: