Live Live

Wageningen, Nijmegen en Arnhem profiteren het meest van Europese subsidies

Gepubliceerd: Vrijdag 17 mei 2019 18:13

Wageningen, Nijmegen en Arnhem profiteren het meest van Europese subsidies

De gemeenten Wageningen en Nijmegen profiteren in Gelderland het meest van Europese subsidies, Arnhem staat op plek 3. De NOS liet dat uitzoeken door onderzoeksbureau ERAC.

Wageningen en Nijmegen krijgen veel Europees geld dankzij de aanwezigheid van de universiteit. Bijna de helft van alle Europese subsidies gaat naar wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Gemeenten met universiteiten of hogescholen krijgen daardoor meer geld dan andere gemeenten.

Arnhem kreeg in de periode 2014-2020 ruim 450 euro per inwoner toegekend. De projecten waar het geld aan besteed is leverden ruim 1260 banen op. Renkum kreeg veel minder geld per inwoner: 48 euro.

Projecten die te maken hebben met energie brengen in Arnhem 40 procent van het subsidiebedrag binnen. Ook krijgt de stad veel geld voor economie en innovatie en mobiliteit en infrastructuur.

In Rheden gaat bijna de helft van het subsidiebedrag van 98 euro per inwoner naar projecten in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Rozendaal moet het doen met 18 euro per inwoner en dat leverde naar schatting 2 banen op.

Renkum krijgt het meeste geld voor economie en innovatie (bijna 60 procent), de rest gaat bijna volledig naar onderwijs en arbeidsmarkt. De projecten leverden 46 banen op.

Om het aantal banen uit te rekenen heeft het adviesbureau alle projecten waar Europees geld naartoe gaat ingedeeld en met de rekentool van het Ministerie van Economische Zaken de verwachtte werkgelegenheid ingeschat.

Deel deze pagina: