Live Live

Wintertijd, Zomertijd of Brexit tijd!

Gepubliceerd: Woensdag 23 oktober 2019 11:52

Wintertijd, Zomertijd of Brexit tijd!

Het komende weekeinde gaan we weer over naar de wintertijd maar hoelang nog!

De Europese Commissie heeft in 2018 voorgesteld dat alle lidstaten een vaste tijdinstelling kiezen voor het hele jaar, en dus niet meer wisselen tussen standaardtijd en zomertijd.

Het zou voor de volksgezondheid gunstiger zijn als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Hierbij is gekeken naar verschillende slaap- en gezondheidsaspecten.

Vooral het daglicht heeft invloed op het bioritme van de mens – het moment waarop we ’s ochtends wakker worden en ’s avonds slaperig. Het is het beste om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde. Dat betekent een instelling waarbij de zon vroeg opkomt, wat het geval is bij de standaardtijd. Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd.

Overigens zou het voor de volksgezondheid nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt; dat is één uur vroeger dan onze standaardtijd.
De nulmeridiaan is zichtbaar op de foto genomen op de snelweg tussen Barcelona en Zaragoza

Deel deze pagina: