Live Live

Zilveren Griffel voor Yvonne Jagtenberg uit Doorwerth: 'Ik heb een traantje weggepinkt'

Gepubliceerd: Woensdag 19 juni 2019 14:55

Zilveren Griffel voor Yvonne Jagtenberg uit Doorwerth: 'Ik heb een traantje weggepinkt'

Kinderboekenillustrator Yvonne Jagtenberg dacht dat ze woensdagmorgen naar basisschool Het Mozaïek in Malburgen was gekomen om te signeren. Tot haar verrassing kreeg ze de prestigieuze Zilveren Penseel uitgereikt voor haar boek Mijn wonderlijke oom. “Ik was helemaal overdonderd.”

Ze had het boek uitgelezen met groep 3. “Ineens stonden er allemaal mensen met bloemen en camera's”, vertelt de Doorwerthse in het radioprogramma Arnhem Aktueel. Toen ze die juryleden zag, begon haar wat te dagen. “Ik heb wel een traantje weggepinkt.”

De schrijfster heeft zich voor haar boek laten inspireren door de zestig jaar oude Franse film Mon oncle van de bekende cineast Jacques Tati. Het verhaal gaat over een jongen die opgroeit in een saai gezin in een saai huis.

Het leven van de jongen gaat op zijn kop als zijn oom Monsieur Hulot op hem en zijn hondje moet passen. "De film heeft mijn wereldbeeld veranderd", vertelt Jagtenberg. De Zilveren Penseel is een literatuurprijs die sinds 1981 jaarlijks wordt toegekend aan twee van de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar.

Rene Gademann sprak Yvonne Jagtenberg in het radioprogramma Arnhem Aktueel. "Bijzonder dat een Nederlandse illustrator aan de haal gaat met dit Franse erfgoed."In een eerdere versie van dit bericht staat dat Jagtenberg een Arnhemse is. Zij woont in Doorwerth.

Deel deze pagina: